deen

LFS Grottenhof

category
school, open competition
period of time
2020
status
competition, 2nd place
location
Graz, Austria
client
LIG

The common center.

 

 

The new building is seen as a missing link in the existing ensemble.

The spacious, predominantly green “park” becomes the common center and the new building gets the direction to the existing Schlössl. The aim is to create the most communicative situation with the existing outdoor space, the existing facades and the new building.

Honest simplicity and proportion.

 

 

The new building should carry its functions to the outside. A modern educational building should work as a third educator. All functions can be read on their facades. An open, glazed basement has a communicative effect towards the square.

This openness is celebrated on the facade and the space in front penetrates the interior of the building

The dining room functions as a lively connecting component.

 

Like the teachers’ floor, the cluster floor impresses with its inner openness and a delightful play with tied areas up to the façade as well as closed outer walls. Spacious terraces open up to the group and break rooms. The clusters themselves impress with their interplay of openness and unity.

elevation north

Wood-concrete hybrid.

 

 

The building is designed as a wood / concrete hybrid construction. Due to the slope topography, the components in contact with the ground are made of reinforced concrete. A reinforced concrete skeleton is supplemented with wooden elements with a high degree of prefabrication.

As far as possible, untreated wooden paneling is used in the interior. The facade consists of larch boards in a wild bond.

ground floor

first floor

second floor

HANDY

category
school, open competition
period of time
2020
status
competition, 2nd place
location
Graz, Austria
client
LIG

The common center.

 

 

The new building is seen as a missing link in the existing ensemble.

The spacious, predominantly green “park” becomes the common center and the new building gets the direction to the existing Schlössl. The aim is to create the most communicative situation with the existing outdoor space, the existing facades and the new building.

Honest simplicity and proportion.

 

 

The new building should carry its functions to the outside. A modern educational building should work as a third educator. All functions can be read on their facades. An open, glazed basement has a communicative effect towards the square.

This openness is celebrated on the facade and the space in front penetrates the interior of the building

The dining room functions as a lively connecting component.

 

Like the teachers’ floor, the cluster floor impresses with its inner openness and a delightful play with tied areas up to the façade as well as closed outer walls. Spacious terraces open up to the group and break rooms. The clusters themselves impress with their interplay of openness and unity.

elevation north

ground floor

first floor

second floor